0

Jak vyřešit a odstranit tepelné mosty?

  • home icon
  • blog
  • Příspěvek: Jak vyřešit a odstranit tepelné mosty?

Ivan Landa 20.04.2024

Jak vyřešit a odstranit tepelné mosty?

Co jsou to vlastně tepelné mosty?

Nejdříve se podívejme na to, co to vlastně tepelné mosty jsou.

Tepelné mosty jsou specifické oblasti v konstrukci budov, kde dochází k většímu přenosu tepla mezi interiérem a exteriérem než v ostatních částech obvodového pláště. Tento zvýšený přenos tepla je způsoben buď nedostatečnou izolací, nebo geometrickými vlastnostmi konstrukce. Tepelné mosty často vedou k lokálním problémům s izolací, což může mít za následek kondenzaci vlhkosti a s tím spojené problémy, jako je plíseň nebo poškození materiálů.

Tepelný most

Příklady tepelných mostů z praxe

  • Spoje stěn s okny nebo dveřmi: Kde se může vyskytovat slabší izolace kolem rámů.
  • Rohy budov: Kde se izolační vrstvy mohou setkávat pod úhlem, což snižuje jejich celkovou efektivitu.
  • Místa kde dochází k přerušení izolace: Například na přechodu mezi stropem a stěnou nebo v místě vedení inženýrských sítí.
  • Konstrukční prvky: Jako jsou balkónové desky nebo vyčnívající části fasády, které mohou tvořit "tepelný most" mezi vnějším prostředím a vnitřními prostory.

A jaké jsou důsledky tepelných mostů?

  • Zvýšené tepelné ztráty: Což může samozřejmě vést k vyšším nákladům na vytápění.
  • Kondenzace: Vlhký vzduch může kondenzovat na chladnějších površích, což vede k růstu plísní a poškození materiálů.
  • Nekomfortní vnitřní prostředí: Studené povrchy mohou vést k nepříjemným pocitům pro obyvatele domu.

Jak řešit či odstranit takový tepelný most?

Tepelné mosty tedy jsou oblasti ve stavební konstrukci, kde dochází k většímu úniku tepla kvůli nedostatečné izolaci nebo geometrii budovy.

Správné řešení a eliminace tepelných mostů zahrnuje několik kroků:

1. Identifikace tepelných mostů: Musíme je samozřejmě najít. Nejprve je tedy nutné určit, kde se tepelné mosty nachází. To lze provést vizuální kontrolou, termografickým snímkováním nebo použitím softwaru pro simulaci teplotních mostů.

2. Plánování oprav: Jakmile jsou tepelné mosty identifikovány, je důležité vypracovat plán jejich opravy. To může zahrnovat posílení izolace v problémových oblastech, změnu konstrukčních prvků nebo instalaci tepelně izolačních materiálů.

3. Zajištění kontinuity izolace: Klíčovým krokem je zajištění, aby izolační vrstvy byly nepřerušované a kryly celou oblast, včetně rohů, spojů a přechodů mezi různými materiály.

4. Optimalizace konstrukčních prvků: V některých případech může být nutné změnit konstrukční prvky, jako jsou okna, dveřní rámy, nebo přechody mezi stěnami a stropy, aby se minimalizovala možnost vzniku tepelných mostů. A zde jsou právě velmi silné produkty Purenitu. Třeba purenitové boxy. Dokonale izolují místa, kde jindy vznikají tepelné mosty. Zároveň jejich montáží vyřešíte v jednom kroku hned několik jindy náročných stavebních detailů.

5. Využití speciálních materiálů: Existují speciální izolační materiály a systémy navržené pro boj s tepelnými mosty, jako jsou izolační desky s nízkou tepelnou vodivostí, které mohou být použity v kritických oblastech. Třeba právě Purenit.

6. Kontrola a udržování: Po instalaci izolace je důležité pravidelně kontrolovat její stav a efektivitu, zvláště po několika sezónách, kdy mohou materiály podléhat degradaci nebo poškození.

7. Nebojte se poradit s odborníky: U vylkých či složitých projektů nebo v případech, kdy jsou tepelné mosty zvláště problematické, je vhodné konzultovat s odborníky na tepelné izolace.

Tímto způsobem lze efektivně eliminovat tepelné mosty a zvýšit celkovou energetickou efektivitu budovy. Moc rádi vám v tomto ohledu poradíme, napište nám.

PurGuru Blog

Nové články

Doprava zdarma

Doprava zdarma

NAD 5 000 KČ

Zákaznická podpora

Zákaznická podpora

PORADÍME S VÝBĚREM

Plaťte bezpečně online

Plaťte bezpečně online

100% ZABEZPEČENO

Vlastní výroba a sklady

Vlastní výroba a sklady

NAKUPUJTE PŘÍMO OD VÝROBCŮ